Bokcirklar

Ett community för bokprat och bokcirklar.

Bokcirklar är ett anrikt community för diskussioner kring böcker. Communityt var i akut behov av en uppfräschning, såväl tekniskt som designmässigt, med en mängd trasiga och förlegade funktioner. Odd Alice älskar en utmaning, och resultatet har tagit hand om tusentals användare redan.

Det första vi behövde göra var att välja vilket system vi skulle bygga nya Bokcirklar på. Vi valde WordPress med tillägget BuddyPress, vilket ger WordPress-installationen communitylika funktioner. Historiskt så har BuddyPress varit stundtals problematiskt att jobba med, men på senare år har tillägget tagit stora kliv framåt, och vi tror att det är ett klokt beslut för framtiden.

Bokcirklar

Tack vare att vi använder WordPress i grunden så blir det välbekanta administrationsgränssnitt för redaktörerna, vad gäller den redaktionella del som inte sker i själva communityt i alla fall. BuddyPress upplägg med grupper passar ganska väl med Bokcirklars behov kring diskussioner. Vi har medvetet hållit funktionaliteten så grundläggande som möjligt, för att inte tillföra för mycket nyheter för de befintliga användarna. Målgruppen är blandad vilket gör att det måste vara lätt att ta upplägget till sig, något vi löst med en platt struktur.

Naturligtvis är nya Bokcirklar responsiv och lättanvänd även i mobilen
Naturligtvis är nya Bokcirklar responsiv och lättanvänd även i mobilen

Som så gott som allt annat vi bygger på Odd Alice så är Bokcirklar fullt fungerande i mobilen. Eftersom nätanvändandet förändras i en så rasande takt så är det viktigare än någonsin nu, och för ett community är det förstås självklart att ha en responsiv sajt. Det är svårt nog att konkurrera med väletablerade communities som exempelvis Facebook, därför måste Bokcirklar alltid finnas nära till hands när medlemmarna vill. Detta inkluderar självfallet tunnelbanan såväl som toaletten, platser de flesta inte har med sig datorn.

Att motivera ett eget community är svårt i dag. Bokcirklars tydliga inriktning på diskussioner kring böcker i webbaserade bokcirklar, öppna såväl som stängda, fyller dock en funktion. Redaktionen blandar de digitala bokcirklarna med aktivitet på andra plattformar, samt med gästbloggande författare.

En cirkel runt Nobelpriset
En cirkel runt Nobelpriset
Gästbloggare får gott om utrymme
Gästbloggare får gott om utrymme